
Belemmeringen van de gaswisseling
De gaswisseling in de longblaasjes kan belemmerd worden door ontstekingen in de longen. Die ontstekingen kunnen veroorzaakt zijn door virussen, bacteriën, roken... Het ontstekingsvocht verhindert de doorlating van zuurstofgas naar het bloed en van koolstofdioxide naar de longblaasjes. Bij een erge ontsteking spreken we van pneumonia.
> Wat is pneumonie?
Pneumonie is de wetenschappelijke naam voor een longontsteking. is een ontsteking van de longblaasjes (alveoli) en het omringende weefsel, vaak veroorzaakt door een infectie. Indien beide longen zijn ontstoken is er sprake van een dubbele of bilaterale longontsteking.
Klik op onderstaande knop voor het geluid van longontsteking: barstende slijmbelletjes zoals die hoorbaar zijn met een stethoscoop:
> Hoe breekt een virus binnen in het lichaam?
> Wat doet het coronavirus in ons lichaam?
Het coronavirus kan een belemmering van de gaswisseling in de longblaasjes veroorzaken. Door ontstekings- vocht in de longblaasjes wordt het doorgeefluik naar het bloed verhinderd en komt er dus weinig zuurstofgas in het bloed terecht. Op die manier krijgen de organen dan ook te weinig zuurstofgas én blijft er te veel koolstofdioxide in het bloed zitten. Dit verklaart dus wat men noemt de te lage zuurstofsaturatie in het bloed. Wanneer een patiënt met symptomen van corona het ziekenhuis binnenkomt, controleren ze meteen de zuurstofsaturatie in het bloed. Wanneer de zuurstofsaturatie te laag is, zijn de longen reeds beschadigd. Patienten kunnen gewoon een droge hoest hebben en kort van adem zijn, maar hebben in veel gevallen nog niet door dat hun lichaam te weinig zuurstof krijgt.

> Wat doet een coronainfectie met je lichaam?