het hart


OPDRACHT: het hart hebben we vroeger allemaal al eens uit de doeken gedaan, maar wat weet jij er nog van? Alvorens verder te gaan, maak deze woordzoeker en vindt zo veel mogelijk onderdelen van het hart.  

OPDRACHT: meet je hartslag. Zoek op je lichaam waar je je hartslag kan meten. Welke plekken heb je gevonden? (zie antwoord) Stel je stopwatch op je gsm in op 15 seconden en tel de hartslagen die je voelt. Dit getal vermenigvuldig je met vier om je hartslag per minuut te kennen.


Het hart is een pomp die 4 tot 5 liter bloed per minuut rondpompt. Het is een onvermoeibare spier. Tijdens de gemiddelde levensduur van een mens slaat het hart ongeveer drie miljard keer. Het bloed bevat zuurstof en voedingsstoffen voor alle spieren en organen. Dankzij de pompwerking van het hart worden via het bloed zuurstof en voedingsstoffen naar alle spieren en organen getransporteerd. Het hart is ongeveer zo groot als een gebalde vuist. Deze regel geldt altijd, het hart groeit met je lichaam mee. 

Het hart bestaat uit 4 holle ruimtes:

  • de linkerboezem: hier stroomt zuurstofrijk bloed uit de longen binnen
  • de linkerkamer: pompt het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rond
  • de rechterboezem: hier stroomt zuurstofarm bloed uit het lichaam binnen
  • de rechterkamer: pompt het zuurstofarme bloed naar de longen

Er bestaan 4 hartkleppen:

  • de aortaklep: tussen linkerkamer en grote lichaamsslagader (aorta)
  • de mitralisklep: tussen linkerboezem en linkerkamer
  • de pulmonalisklep: tussen rechterkamer en longslagader
  • de tricuspidalisklep: tussen rechterboezem en rechterkamer

Soms sluit een klep niet meer goed of is deze vernauwd. Hierdoor werkt je hart minder efficiƫnt. Op den duur kan dit voor problemen zorgen.

de kransslagaders rondom het hart
de kransslagaders rondom het hart

Kransslagaders zijn kleine bloedvaatjes die aan de buitenkant van de hartspier lopen. Ze liggen er als een soort krans omheen en voeren bloed aan richting het hart. Er zijn twee hoofdtakken: de linker- en rechterkransslagader. Deze vertakken zich beide in steeds kleiner wordende vaten. Al deze vaatjes zorgen er samen voor dat de hartspier voldoende zuurstof en voeding krijgt.

Dit filmpje zet alles goed in beeld. Bekijk het zeker even!


Machteld Van den Brande (Antwerpen, 2020)
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin