reanimatie

Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop wanneer er sprake is van zowel een circulatiestilstand als een ademhalingsstilstand.

Reanimatie is een combinatie van borstcompressie en beademing, hiermee wordt de bloedcirculatie behouden. Onze organen hebben zuurstof nodig om te functioneren, de zuurstof in het lichaam wordt binnengehaald door te ademen. De longen zorgen ervoor dat de zuurstof in het bloed komt en het bloed zorgt ervoor dat het zuurstof bij de organen komt. Reanimatie wordt gedaan als er geen bloed meer door het lichaam wordt gepompt, dit is het geval bij een hartstilstand. Door de reanimatie komt er zuurstof in het lichaam en dat wordt door het lichaam gepompt.

Reanimatie bestaat uit twee woorden, 're', dat 'terug' betekent en 'animus' dat 'geest' betekent. Met 0reanimeren geef je dus eigenlijk de geest terug aan het lichaam. Reanimatie is van levensbelang, als er niet tijdig gereanimeerd wordt, kan het slachtoffer overlijden.

Borstcompressie of hartmassage is het uitvoeren van handelingen op een patiënt met een circulatiestilstand om het bloed weer te laten circuleren, en zo tijd te winnen tot door hulpverleners gepoogd kan worden de circulatie meer blijvend te herstellen, waarbij meestal gebruik wordt gemaakt van een Automatische externe defibrillator (AED).

De theorie achter het masseren is dat, door het eerst indrukken en daarna loslaten van de borstkas, er een negatieve druk wordt gecreëerd in het hart, waardoor de grote vaten bloed kunnen aanzuigen. Die negatieve druk wordt pas na een reeks massages bereikt. In de praktijk komt dit neer op het ritmisch krachtig drukken op de borstkas, waardoor er een afwisselende positieve en negatieve druk wordt opgebouwd in de thorax met als gevolg dat de grote vaten bloed aanzuigen. Uit onderzoek bleek dat de 15 compressies die in het verleden werden gehanteerd, onvoldoende waren. Met 30 massages heeft men langer voordeel van de negatieve druk.

Mond-op-mondbeademing is een vorm van kunstmatige ademhaling, die als eerste hulp kan worden toegepast bij iemand die zelf niet meer in staat is te ademen. Na het openen van de luchtweg door middel van de kin lift blaast men het slachtoffer lucht in de longen, zodat diens bloed toch van zuurstof wordt voorzien.

Wist je dat....

er een top 5 van nummers bestaat met het meest ideale reanimatie-ritme?!!

https://www.101bhv.nl/actueel/reanimatie/top-5-reanimatienummers/



Machteld Van den Brande (Antwerpen, 2020)
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin